Lars-Eric Uneståhl

Lars-Eric Uneståhl.


Med stolthet presenterar CFA-Tidningen mannen som blev utsedd till en av de 50 mest inflytesrika personerna i Sverige.

Han är grundaren till mental träning och i sitt arbete har han utbildat människor inom alla yrkesområden. Hans program för mental träning har använts av miljontals människor över hela världen. 


Här delar vi med oss delar av hans egna erfarenheter om hur allt började och varför mental träning är så viktig för oss alla.







UNIK KONGRESS PÅ GÄVLE HÖGSKOLA 12-16 JUNI 2019


Svensken Lars-Eric Uneståhl grundade den mentala träningen 1969 och utvecklade de praktiska träningsprogrammen under 1970 talet i samarbete med ett tiotal landslag och två OS trupper (1976 och 1980).
Samtidigt satt han under 12 år i den internationella styrelsen för idrottspsykologi och upplevde då att många idrottare och tränare drog sig för att gå till en idrottspsykolog.

”Vad är det för fel på dig eftersom du måste gå till en psykolog?”


Denna modell, som Uneståhl kallar för K-modellen (som står för kliniska, Kritiska, Klago och Klander- modellen) är fortfarande den förhärskande i Sverige, där de flesta förändringar och åtgärder vidtas för att något är fel eller inte fungerar. Detta gör det svårt att genomdriva förändringar, eftersom dessa tas som ett misstroendevotum och möter motstånd (Vad är det för fel på det vi har gjort?)


Detta strider också mot ”Idrottsmodellen”, där man kan arbeta för att bli bättre utan att det behöver vara något fel på nuläget.
Uneståhl beslöt därför att i samband med att han ordnade en världskongress i Idrottspsykologi i Köpenhamn 1985 att skapa ett alternativt världsförbund, som kom att heta ”International Society for Mental Training and Excellence och som hade modellen av ”ständig förbättring” mot Excellence och som också utvidgade sin verksamhet från idrott till ”Performing Arts, Business, Schools & Education och Health & Wellbeing.



Första kongressen hölls i Örebro och sedan har kongresser hållts vart 4:e år på universiteten i Ottawa, Salt Lake City, St Petersburg, Beijing, Pristhina (Kosovo), och Chandigarh i Indien 2015.


2019 är det nu dags för kongressen att återvända till Sverige.

Som plats är Högskolan i Gävle vald, bl.a. för dess läge med utmärkta förbindelser från Arlanda.


I Indien 2015 ändrades namnet från Mental Training for Excellence till ”Mind Training” för att också inkludera Coaching och andra mentala metoder som
Mindfulness, Yoga, m.fl.
I skrivande stund så är redan över 80 experter från hela världen engagerade som talare inkl. experter från universiteten i Sverige, den mentala träningens födelseland.


En vetenskaplig kongress kan bygga både på forskning och beprövad erfarenhet (praktisk evidens) och därför innehåller kongressen mycket av demonstrationer och praktiska övningar.
Meningen är att människor som är intresserade av Mind Training för sin egen del eller som vill bygga på sin verktygslåda för att kunna hjälpa andra ska kunna komma till kongressen utan att behöva ha några förkunskaper på området. Alla människor använder sin hjärna (Mind) varje dag och att lära sig använda tankar och känslor på ett bättre sätt borde ligga i varje människas intresse.


Kongressen är på engelska och så även den förkongress i Coaching som äger rum dagen innan den 11/6. Denna dag innehåller dock också en utbildningsdag på svenska, riktad till skolan, där Mental Träning kommer att bli allt viktigare som hjälp både för elever och personal.


Eftersom det antagligen dröjer minst 28 år innan kongressen på nytt återvänder till
Sverige så är chansen nu att få ta del av de metoder som idag finns att träna sin hjärna till ett liv där man både fungerar och mår bra.

TEXT: Anna Idell

          Lars-Eric Uneståhl

FOTO: WCE