Kultur

Kultur kan ta sig väldigt olika uttryck i olika sammanhang och i skilda tider. Som ett led i CFA-Tidningens del "Kultur För Alla" presenterar vi i detta nummer en ung lokal konstnär och en Syrisk författare.

Hur kan man få ett jobb som nyanländ i Sverige?

Ali Alabdallah ger svaren i sin nya bok. Läs artikeln om honom här.

Från hobbytecknare till bildkonstnär på ett år.

Ida Lundgren, 21, år har rivstartat sitt liv som en ung "kulturarbetare."


Farmors katt, akvarell på papper

Några andra tidiga akvareller.


Det var inledningen på ett väldigt häftigt och intensivt år då jag deltog i sammanlagt sex utställningar, varav två soloutställningar, jag var med i några tidningsreportage, fick många beställningar och målade på all ledig tid.


I slutet av året hade jag gått över till att måla mer och mer med akrylfärger. Nu tycker jag bäst om att använda akryl, för jag kan ändra mig hur många gånger som helst. Gör jag fel kan jag måla över, gång på gång. Med akryl kan jag köra på helt vilt, utan att oroa mig för att misslyckas. Jag gillar det då det ger mig mycket mer frihet och för de klara, intensiva färgnyanserna. De torkar ändå relativt snabbt och det passar mig som inte har tålamod att vänta på oljefärger. När jag har en bild i huvudet vill jag helst att den blev klar nyss!"


Denna akvarell var med på första utställningen.

Vad är den stora utmaningen för dig, just nu?


"Jag försöker hela tiden förbättra mig i olika delar. Jag letar saker som jag inte känner att jag behärskar fullt ut. Just nu håller jag till exempel på att träna på människors anatomi och kroppen i rörelse, för att kunna göra mer dynamiska motiv."


 

Ida,berätta vem du är.

 

"Jag är någon som tycker att det är jätteroligt att måla och hålla på med allt som har med konst och alls slags kreativitet att göra. Jag tycker även om att vara kreativ tillsammans med andra, att lära mig nya saker och tekniker av andra och att samtidigt dela med mig av det JAG kan.

 

Kan du det beskriva det du gör i dina arbeten?

 

"Just nu blir det väldigt mycket fantasy, framförallt med akryl och akvarell som medier. Jag gör även många digitala projekt, vilket ger mig en frihet att jobba i både 2-och 3D, utan att behöva skulptera med till exempel lera.

Ibland blir det istället väldigt realistiska saker, som till exempel porträtt av människor och djur. Det är ju av naturliga skäl porträtten jag får flest beställningar på, men om jag får bestämma själv så målar jag helst ur fantasin."

 

När började du att måla?

 

"Jag har väl ritat och lekt med färger i hela mitt liv, framförallt tillsammans med min pappa som själv är konstnär. Han har även sett till att jag har haft de material jag behövt och han har lärt mig grunderna.

 

Julen 2016 fick jag akvarellfärger och fina akvarellpapper i julklapp av mina föräldrar och plötsligt bestämde jag mig för att jag skulle arbeta seriöst för att bli en konstnär.

 

En utav mina första akvareller var ett porträtt av min farmors favoritkatt. Hon såg tydligen potential  i den bilden för hon återgäldade presenten med ett medlemsskap i Söderhamns Konstförening. Redan första veckan som ny medlem så blev jag uppmanad att ställa ut på Kvarnen i Söderhamn under den årliga Konstrundan.

 

Det var pirrigt men jätteroligt. Jag fick visa konst, se konst, prata konst och träffa andra konstnärer och konstintresserade. Alla var väldigt positiva och snälla. Jag fick dessutom sälja större delen av mina tavlor så det var ju en extra bonus.

 

På staffliet just nu, en påbörjad liten akryl.

Övar på anatomi.

Monster har också en anatomi

Fler små skisser.

Vad tycker du är roligast med konst?


"Jag vet inte riktigt vad som är roligast, men en väldigt bra grej  med min konst är att jag använder det mest som avslappning, en perfekt stund för mig är att lyssna på musik, måla och ha katten i knät. För mig är det som en meditation just för alla färger och motiv som växer fram, jag skulle i princip kunna sitta och bara titta på när färgerna torkar, det är så fint tycker jag.


Sedan är det ju naturligtvis roligt när även andra människor tycker att det jag gör är fint, det är alltid roligt med uppskattning. Det är även roligt att kunna göra som jag gjorde härom dagen. Jag hade en dröm på natten och när jag vaknade ville jag måla den. Det är så häftigt att kunna sätta drömmen på bild utan några större problem. Friheten av att kunna måla en tydlig bild av drömmar, tankar och idéer, det är kul."


Vilket verk är du mest stolt över?


"Det måste nog vara Tigern, den stora tavlan som jag har gjort. Den är 100cm *65cm,så det är en stor tiger som ligger snällt i månljuset. Innan jag började med tavlan hade jag bestämt mig för att nu ska jag göra en perfekt tavla. Jag la ner 20-25 timmar på den och det är väl den enda tavla som jag känner att jag verkligen ville behålla. Den är min, just för att jag blev riktigt nöjd med den. Den blev riktigt bra när den blev klar och så älskar jag ju katter så det hjälpte ju till- att det är en stor kisse."


Tigern, Idas stolthet.

Märkliga drömmar fångade på bild.

Vad behöver vi mer av när det kommer till konst och aktiviter kring konst?

 

"Det hade varit roligt med mer studiecirklar eller att man samlar ihop folk som tycker om att rita eller skulptera eller så – att sitta tillsammans och lära av varandra det hade varit häftigt, tycker jag. Workshops med olika teman vore kul. En annan viktig sak är att människor uppmuntras att vara kreativa, fortsätter att öva och förstår att det är svårt för alla i början. Enligt mig ligger det mer hårt arbete och träning bakom konst än medfödd talang. Jag anser att alla kan lära sig att måla."

 

Vad är konstens största bidrag till samhället?

 

"Det är att det skapar bra konversationer och får folk att lära känna varandra och så tycker jag om konst som kan provocera folk och skapa både bra och dåliga känslor, det ser jag inte som något fel. All konst är bra konst, man kan inte säga att något inte är konst det beror på vad den som tittar på konsten tycker. All konst är som sagt bra konst.

 

Sedan ger den utveckling till folk, det är viktigt för att folk ska kunna vara kreativa, det är bra för vi behöver kreativitet och det gör folk lyckliga och när andra är kreativa så ger det inspiration, det är bra. Utan konst skulle allt vara tråkigt och väldigt fyrkantigt."

 

Vad finns det för forum för konstnärer?

 

"Det finns för få forum, åtminstone i närområdet.  Det finns ju, som sagt, bra konstföreningar.  Jag tycker att det är bra att vara medlem och bland annat få möjlighet att ställa ut, utan att vara etablerad. Föreningarna anordnar även konstresor och liknande och alla är välkomna oavsett erfarenhet och konstform. Men jag saknar ett forum där man både kan träffas för att skapa tillsammans och samlas för att se redan befintlig konst.

 

Det är framförallt därför jag nu engagerat mig i den ideella föreningen Solskeppet i Ekobyn, Mobodarne. Vi arbetar med att  bygga en lokal helt på ett ekologiskt och hållbart sätt. Tanken är att vi sedan ska ha den lokalen som en slags kulturlokal. Där kommer vi att ha utställningar, kurser, konserter och en massa roliga aktiviteter för att främja kulturen i Söderhamns Kommun på ett miljövänligt sätt."

 

Material, finns det att köpa lokalt eller var hittar man det?

 

"Jag köper en del på Helins Bokhandel i Bollnäs, resten beställer jag på nätet. Har man inte råd med jättefräsiga färger så finns ju det oftast att hitta på till exempel Dollarstore, de har även billiga dukar.

 

Vad gör du när du inte målar?

 

"Jag spelar en del datorspel- därifrån får jag mycket av inspirationen till min konst och jag lyssnar även på mycket på musik. Jag försöker också hålla mig aktiv och tränar bland annat Kung Fu och självförsvar på Hälsinge Kung Fu Akademi i Bollnäs."

 

Vad är din största dröm?

 

"Det är att kunna leva på min konst i någon form. Om det är genom att skapa animerade figurer för film och spel eller illustrera barnböcker spelar mindre roll. Det ultimata vore ju naturligtvis att kunna sitta hemma, med katten i knät och måla vad jag vill i lugn och ro och kunna försörja mig på det."

 

Om du får ge en hälsning till alla som läser den här artikeln vad vore det?

 

"Då skulle jag säga att precis alla kan skapa och vara kreativa och att det är bara att börja och inget att vara rädd för. Det spelar ingen roll om det är konst, musik eller något annat skapande. Sätt igång bara, det kommer att göra dig glad!"

 

 

Anna Idell